Ako má vyzerať tradičná Bolognese?
Ani tí najlepší taliansky kuchári nemajú spoločný názor ako má byť pravá Bolognese zmes.Jeden hovorý že červené víno, zatiaľ čo druhí povie biele.Čerstvá nasekaná paradajka, alebo paradajkový pretlak.Niet divu, že len ťažko budeme hľadať ideálny recept, keď samí Taliani sa nevedia zhodnúť.
Takže mi sme si dnes vybrali Bolognese omáčku spolu so slaninovými kockami, mletým hovädzím mäskom, cibuľkou, mrkvou, a zelerom.
Poďme teda na to:
Najskôr si uvaríme lumacone podľa návodu na obale.
Bolognese omáčka:
(4 porcie)
-lumacone cestoviny (cca 250 g)
-3 lyžice olivového oleja
-75 g slaninky (nakrájanej na kocky)
-1 veľká mrkva (jemne nasekaná)
-4-5 ks šalotky (jemne nasekanej)
-2 stonky zeleru (jemne nasekaný)
-400 g mletého hovädzieho mäsa
-150 ml bieleho vína
-4 lyžice rajčinovej pasty
-hovädzí vývar
-bobkový list
-parmezán
Postup:
1.V hrnci zohrejeme 3 lyžice olivového oleja a pridáme na kocky nakrájanú slaninku.Po asi 3-4 minútach pridáme mrkvu, šalotku a zeler.Miešame asi 6 minút kým zeleninka troške zmäkne.
2.Potom pridáme mleté hovädzie mäsko a podusíme.Po asi piatich minútach pridáme biele vínko a zamiešame.Alkohol necháme úplne odpariť.
3.Vmiešame paradajkový pretlak a pridáme 1 šálku hovädzieho vývaru.Pridáme bobkový list .
4.Na miernom ohni necháme ragú variť po dobu najmenej 90 minút.Za občasného miešania tak necháme variť.Po uvarení vyberte bobkové listy z omáčky.
Keď máme omáčku hotovú naplníme ňou cestoviny lumacone (asi 1 polievková lyžica) a poukladáme na plech, pokvapkáme ich olivovým olejom, pridáme pár cherry paradajok a čerstvo nastrúhaný parmezán.Vložíme do dopredu vyhriatej rúry na 150°C, kým sa nerozpustí parmezán.
Podávame s rukolovým šalátom, ktorý zľahka pokvapkáme olivovým olejom.
A môžeme sa pustiť do tejto skvelej talianskej lahôdky….