,,Millefoglie“ – tisíc lístkov

,,Millefoglie“ vlastne okukali Taliani od Francúzov.

Napriek tomu ich krehkosť s jemnou chuťou, sú symbolom talianskej tradície. S každým sústom vyžarujúce harmóniu chutí, že len veľké majstrovské diela talianskych cukroviniek sú schopné poskytnúť tradíciu.

 

Presný pôvod Millefouille nie je známy. Prvé stopy vedú v knihe cuisinier François François Pierre de La Varenne z roku 1651. Recept bol zdokonalený Marie-Antoine, ktorý ho napísal na konci osemnásteho storočia. Tento recept je  považovaný za recept „staroveký“.

Yarrow (vo francúzskom mille feuille,alebo mille feuille), tiež známy ako Napoleon, je to sladké pečivo typické z francúzskej kuchyne . Tradičný koláč Yarrow sa skladá z troch vrstiev lístkového cesta (pâte feuilletée), ktoré sa strieda s dvoma vrstvami pečiva a smotany (crème Patissier), aj keď existujú varianty nahrádzajúce krém s ďalšími prísadami, ako je krém alebo marmeláda. Vrchol je väčšinou presklený . Horný plát cesta môže byť sypaný práškovým cukrom, kakaom alebo drvenými mandľami.

Tradičný  recept sa skladá z troch vrstiev lístkového cesta a dvoch vrstiev pudingu. Vrch je zdobený bielou polevou (z cukru), alebo z bielych a čiernych čokoládových prúžkov. V posledných rokoch sa však vytvorili aj  recepty zo slaného lístkového cesta so syrom a špenátom či iných chutných náplní.

The Great Australian Vanilla Slice Triumph je každoročná súťaž o najlepší koláč Millefeuille. Kritériá požadujú, aby mal koláč  krémovou a hladkú štruktúru a rovnováhu medzi chuťou vanilky a chrumkavého pečiva. To všetko nakoniec pokryté s hladkou a lesklou glazúrou, alebo fondánom.

Skúste si aj Vy sami upiecť túto krehučkú a lahodnú pochúťku Talianov priamo doma. Vybrali sme pre Vás jeden z receptov, ktorý nie je náročný a výsledok rozhodne ulahodí Vaším chuťovým bunkám .

Budeme potrebovať:

-citróny 2 ks

-krupicový cukor 250 g

-práškový cukor 200 g

-lístkové cesto 500 g

-mascarpone 250 g

-mlieko 1 L

-hladká pšeničná múka 130 g

-vaječný bielok 1 ks

-vanilkový lusk 1 ks

-vajíčka 6 ks

 

Postup:

 

1.V miske vyšľaháme metličkou celé vajíčka s cukrom.

 

2.V hrnci ohrejeme mlieko, pridáme zrnka z vanilkového lusku a aj prázdny lusk spolu s olúpanou kôrou citróna. Ohriate mlieko potom odstavíme z platne a lusk aj kôru z citróna vyberieme.

 

3.Mlieko s vyšľahanou  vaječnou zmesou za stáleho miešania metličkou spojíme, vrátime na platňu a pomaly prisypávame múku. Všetko šľaháme do zhustnutia.

 

4.Do vychladnutej zmesi potom zľahka vmiešame mascarpone, aby vznikol jemný krém.

 

5.Lístkové cesto rozvaľkáme na plát o veľkosti plechu. Rozprestrime na plech, popicháme doň vidličkou a pečieme v stredne vyhriatej trúbe asi 10 minút. Po 5 minútach pečenia cesto poprášime práškovým cukrom.

 

6.Upečený plát opatrne nakrájame na 3 rovnaké plátky. Prvý plátok celý potrieme krémom, priložíme druhý plátok a znova potrieme krémom. Navrch položíme tretí plátok cesta.

 

7.Bielky s práškovým cukrom a citrónovou šťavou vyšľaháme metličkou do hustej polevy.

 

8.Polevou nakoniec prelejeme povrch dezertu a necháme zaschnúť.

 

9.Dozdobíme lístkom maty a môžeme vychutnávať J

 

 

Buon Appetito!

 

 

 

Návrat hore