,,Millefoglie“ vlastne okukali Taliani od Francúzov.
Napriek tomu ich krehkosť s jemnou chuťou, sú symbolom talianskej tradície. S každým sústom vyžarujúce harmóniu chutí, že len veľké majstrovské diela talianskych cukroviniek sú schopné poskytnúť tradíciu.
Presný pôvod Millefouille nie je známy. Prvé stopy vedú v knihe cuisinier François François Pierre de La Varenne z roku 1651. Recept bol zdokonalený Marie-Antoine, ktorý ho napísal na konci osemnásteho storočia. Tento recept je považovaný za recept „staroveký“.
Yarrow (vo francúzskom mille feuille,alebo mille feuille), tiež známy ako Napoleon, je to sladké pečivo typické z francúzskej kuchyne . Tradičný koláč Yarrow sa skladá z troch vrstiev lístkového cesta (pâte feuilletée), ktoré sa strieda s dvoma vrstvami pečiva a smotany (crème Patissier), aj keď existujú varianty nahrádzajúce krém s ďalšími prísadami, ako je krém alebo marmeláda. Vrchol je väčšinou presklený . Horný plát cesta môže byť sypaný práškovým cukrom, kakaom alebo drvenými mandľami.
Tradičný recept sa skladá z troch vrstiev lístkového cesta a dvoch vrstiev pudingu. Vrch je zdobený bielou polevou (z cukru), alebo z bielych a čiernych čokoládových prúžkov. V posledných rokoch sa však vytvorili aj recepty zo slaného lístkového cesta so syrom a špenátom či iných chutných náplní.
The Great Australian Vanilla Slice Triumph je každoročná súťaž o najlepší koláč Millefeuille. Kritériá požadujú, aby mal koláč krémovou a hladkú štruktúru a rovnováhu medzi chuťou vanilky a chrumkavého pečiva. To všetko nakoniec pokryté s hladkou a lesklou glazúrou, alebo fondánom.
Skúste si aj Vy sami upiecť túto krehučkú a lahodnú pochúťku Talianov priamo doma. Vybrali sme pre Vás jeden z receptov, ktorý nie je náročný a výsledok rozhodne ulahodí Vaším chuťovým bunkám .
Budeme potrebovať:
-citróny 2 ks
-krupicový cukor 250 g
-práškový cukor 200 g
-lístkové cesto 500 g
-mascarpone 250 g
-mlieko 1 L
-hladká pšeničná múka 130 g
-vaječný bielok 1 ks
-vanilkový lusk 1 ks
-vajíčka 6 ks
Postup:
1.V miske vyšľaháme metličkou celé vajíčka s cukrom.
2.V hrnci ohrejeme mlieko, pridáme zrnka z vanilkového lusku a aj prázdny lusk spolu s olúpanou kôrou citróna. Ohriate mlieko potom odstavíme z platne a lusk aj kôru z citróna vyberieme.
3.Mlieko s vyšľahanou vaječnou zmesou za stáleho miešania metličkou spojíme, vrátime na platňu a pomaly prisypávame múku. Všetko šľaháme do zhustnutia.
4.Do vychladnutej zmesi potom zľahka vmiešame mascarpone, aby vznikol jemný krém.
5.Lístkové cesto rozvaľkáme na plát o veľkosti plechu. Rozprestrime na plech, popicháme doň vidličkou a pečieme v stredne vyhriatej trúbe asi 10 minút. Po 5 minútach pečenia cesto poprášime práškovým cukrom.
6.Upečený plát opatrne nakrájame na 3 rovnaké plátky. Prvý plátok celý potrieme krémom, priložíme druhý plátok a znova potrieme krémom. Navrch položíme tretí plátok cesta.
7.Bielky s práškovým cukrom a citrónovou šťavou vyšľaháme metličkou do hustej polevy.
8.Polevou nakoniec prelejeme povrch dezertu a necháme zaschnúť.
9.Dozdobíme lístkom maty a môžeme vychutnávať J
Buon Appetito!