Upečte si francúzske madlenky s vôňou Provence

 

Madlenky(madeleines) sú typickým francúzskym sladkým pečivom,ktoré výborne doplnia poobedňajšiu kávu alebo čaj. Patria k bežnému životu Francúzou.V románe Hladanie strateného času sú práve madlenky tie,ktoré evokujú autorové zážitka z dectva.Madlenky sa piekli aj vo filme Kuriér-Lai ich ráno upečie Frankovi a keď na návštevu dorazí prísny komisár, rozplýva sa nad ich vôňou so slovami ,,tie mi maminka piekla celé detstvo“…

Madlenky vznikli v Lotrinsku, kde ich upiekla komorná kráľa Stanislava Medelaina.Kráľovi tak veľmi chutili,že ich po nej pomenoval  a postaral sa o ich slávu.

V Provence na trhu predávajú madlenky špecializovaný pekári,ktorí vstávajú ráno o tretej hodine,aby ich napiekli a madlenky tak boli ráno čerstvé.

 

Recept na voňavé MADLENKY:

Pre vôňu po Provence sa do Madleniek pridáva levanduľový med.Ten im dodá neodolateľnú vôňu a chuť.Čo robí madlenky obzvlášť dobrými je kvalitné maslo.

Na prípravu potrebujeme:

-100 g hladkej múky(najlepšie celozrnná)

-100 g kvalitného masla(plus maslo na vytrenie formičky)

-50 g krupicového cukru

-citrónová kôra z 1 citóna

-3 vajíčka

Rúru si predhrejte na 190 °C.Formičky na madlenky si dobre vymastite maslom.Múku so štipkou soli preosejte a maslo si rozpustite.Rozbite  v miske vajíčko, pridajte k nemu med a cukor a metličkou(najlepšie elektrickou) miešajte asi 5 minút tak, aby bolo cesto svetlé a krémové.Do vaječnej zmesi začnite opatrne pridávať po častiach múku a citrónovú kôru.Potom pomaly primiešajte aj rozpustené vychladnuté maslo(presvečte sa, že neleží na dne).Zmes musí ostať našlahaná…..z cestom sa vlatne len maznáteJ

Cesto potom nechajte 30 minútodpočívať.

Po odpočinutí cesta lyžičkou naplňte formičky.Stači ich naplniť kúsok pod okraj.Madlenky pečte 7-8 minút v rozpálenej trúbe dozlatista.

Ako náhle madlenky vytiahnete z trúby, vyklopte ich na podložku(najlepšie na nejakú mrižkovanú).Tá zaručí,že dobre vychladnú a nezvlhnú.

Potomich už stačí iba zľahka pocukrovať a všetky zjesť.

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *