Paté alebo paštéta?
Miesto pôvodu paštéty je vo Francúzsku a Belgicku. U nás sa paštéta vyrába z pečene a zeleniny. Paté je len mäsová paštéta , je to francúzsky výraz pre koláč: Francúzi nazývajú mäsové pité ako paté.
Vo francúzskej alebo belgickej kuchyni, môže byť paštéta pečená v kruste ako koláč. V takom prípade sa nazýva paštéta en Crouy ale keď je pečená v inej forme, v takom prípade je známa ako paštéta en terina. Najznámejšia paštéta na svete je pravdepodobne pate de foie gras, vyrobená z pečene z vykŕmených hús a kačíc.
Foie gras
Foie gras je považovaná za luxusnú delikatesu. Maslová konzistencia a chuť tejto delikatesy je vyhľadávanou gurmánskou špecialitou.
História foie gras sa začala písať už v dobe najväčšej slávy Egypta. Už z obdobia štyri a pol tisíc rokov pred Kristom sú svedectvá o začiatkoch labužníctva tím, že znázorňujú otrokov vykrmujúcich krdele husí a kačíc. To všetko preto, aby si na nich pochutnali vážení občania starobylého Egypta. Na foie gras si pochutnávali už aj v starom Ríme. V niektorých krajinách je dokonca chránený spôsob výroby a konzumácie ako národná kultúrna pamiatka. Husacia pečeň sa môže pripraviť ako v studenej, tak aj v teplej variácií, môže sa piecť, vyprážať alebo pripraviť vo vodnom kúpeli a z toho sa potom robia paštéty. Husacia pečeň Foie gras pochádza hlavne z Francúzska, ale aj z Maďarska, a to najmä z fariem na juhovýchode krajiny.
Najväčšími znalcami a konzumentmi foie gras sú jednoznačne Francúzi. Od roku 2006 sa stala foie gras hrdou súčasťou francúzskeho kultúrneho a gastronomického dedičstva.
Urobte si aj Vy doma pochúťku s ktorej sa budete doslova zalizovať.
Náš tip na pochúťku k poháriku s vínom:
Chutná husacia pečeň s dubákmi
- 400g Foie gras (husacia pečeň)
- Soľ
- Čierne mleté korenie
- 200 g čerstvých alebo mrazených hríbov
- 2 dl smotana sladká 33%
- 100 g šalotka
- Rasca
- Husacia alebo kačacia masť
Postup:
–Husaciu pečeň nakrájame na porcie po 100 gramoch, vložíme do mierne rozohriatej panvice s kačacou alebo husacou masťou a pomaly opekáme desať minút z jednej a desať minút z druhej strany na miernom ohni.
-Šalotku nakrájame, speníme na tuku, pridáme rascu, soľ, korenie, dubáky nakrájame na štvrtky, orestujeme, podlejeme smotanou, varíme a redukujeme.
Po uvarení dubáky vyberieme a smotanu speníme ponorným mixérom. Všetko naaranžujeme a podávame.
Dobrú chuť!